[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak
reblogged from: blog.ariff

Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.

Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia
So what can you do now?
  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.

P/s: plz care..doakan keselamatan Malaysians kat sana, as well as those who r innocent..
Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
ambil kedoktoran dimana?
edited:
universitas padjadjaran, indonesia :)


ahahaha...x sangke dia kuar kt cni :D
siapa yg tnye ni..tahniah, andalah orang pertama~~~
nah hadiah....senyuman :)

Labels: 0 pendapat | edit post
sejujurnya... 
2 in 1
Salam~
wah2...apekah??? milo ke?? syampu??
bukan 2 in 1 yg tu ye...(milo pon 3 in 1 sbnrnye..)
harini nak cter pasal 2 bende tapi malas nak tulis 2 post..so sekali kan je la ek

ok....tad Bea wat cekodok..
ak tolong goreng je...hehe...
dalam cekodok tu ad soda bikarbonat...nak resipi cekodok bea?? singgah sini
ha....kan selain soda bikarbonat, ada jugak baking powder...
aku tertanya-tanya..apekah bezanya mereka ni?? kan dedua2 nak bagi kembang..kat dalam resipi kek kukus aku haritu ada dedua...nak resipi kek coklat kukus?? singgah sini :P
ha....jadi apakan beza kedua-duanya??
time cari2 resipi kat kongsi resipi, aku pun terjumpa la....


BAKING SODA atau juga dikenali dengan Sodium Bikarbonat (NaHCO3). Bila baking soda bercampur dengan cecair yang mengandungi asid ia akan mengeluarkan gas karbon dioxida (CO2). Contoh jika baking soda dicampurkan dengan cuka ataupun jus lemon ia akan berbuih. Buih tersebut yang mengeluarkan gas karbon dioxida. Begitu juga yang berlaku jika anda menggunakan baking soda dalam resipi. Jika anda perhatikan, resipi yang menggunakan baking soda sebagai bahan penaik selalunya akan ada bahan asidik yang dapat bertindak balas untuk mengeluarkan gas karbon dioxida yang dapat menolong untuk menaikkan adunan kek tersebut.

Bahan asidik yang terdapat didalam resipi contoh seperti, cuka, jus lemon, tairu dll. Bahan asidik ini juga mungkin terlindung seperti dalam madu dan juga gula hangus. Cream of tartar yang selalu kita gunakan untuk membuat Kek Kukus Buah adalah asid kering yang digunakan dalam resipi, ia tidak dapat bertindak balas dengan baking soda melainkan sehingga ada bahan cecair dimasukkan kedalam adunan.

Bila kita membakar menggunakan baking soda, setelah ia bertindak balas, ia akan mengeluarkan gas carbon dioxida dengan cepat. Dan jika adunan kek itu dibiarkan diluar atau jika adunan tepung dipukul terlalu banyak, bahan penaik akan hilang dan akan menghasilkan kek yang mampat. Baking Soda kalau terlebih juga akan memberi rasa yang agak masin dan jika bahan asid tidak cukup untuk bertindak balas dengan baking soda, kek tidak akan naik dengan sempurna dan juga kek akan mempunyai rasa pahit atau seperti ada kandungan sabun didalamnya kerana baking soda ini tidak dapat bertindak balas untuk mengeluarkan gas carbon dioxida.

BAKING POWDER pula adalah kombinasi baking soda dan beberapa bahan yang lain dan yang paling penting asid kering.

Bila baking powder dicampurkan dengan adunan yang mempunyai bahan cecair, asid kering dan baking soda akan bertindak balas dan mengeluarkan gas karbon dioxida. Ada beberapa jenis baking powder:-

Single-acting baking powder atau juga dikenali dengan BAKING POWDER ada beberapa jenis asid kering dalam kandungannya.

Tartarate baking powders mengandungi cream of tartar (potassium acid tartarate) dan juga tartaric acid. Ini akan mengeluarkan gas dengan cepat bila ia bertindak balas dengan baking soda bila cecair dimasukkan kedalam adunan, dan adunan tepung mestilah dibakar sebaik ia telah disediakan untuk menghasilkan kek yang sempurna.

Double Acting Baking Powder juga tersedia dipasaran. Tindak balas yang pertama akan mengeluarkan gas bila baking soda bercampur dengan cecair asidik. Tindak balas kedua mengeluarkan gas bila adunan dipanaskan dalam oven. Dari segi bahan penaik tindak balas berlaku dua kali, dan selalu double acting baking powder digunakan untuk membuat kuih pau.

setelah aku mengetahuinya, aku rase cam... "oh, begitu rupenye"
tapi pada masa yang same aku rase...ape susah2 nak tau...ikot je la resipi yang dia bg tu...haha.....
tp at least tau la kan ap beza diorang ni yang x berape nak beza :P


ok, tajuk kedua, kalo x larat nak baca leh baca esok :P
ha...skang ni kt cni bnyk kes orang kne hepatitis A...


Apakah hepatitis A??
hepatitis sendiri bermaksud keradangan hati hepar=hati, -itis=keradangan
bhs inggeris inflammation of liver
so hepatitis A ialah keradangan hati yang disebabkan oleh virus hepatitis A (HAV)


camne boleh dapat hepatitis A ni??
antaranya ialah,
1. makan makanan atau minuman yang disediakan oleh orang yang ada HAV tp x basuh tangan btol2 pas gune tandas O.o
2. makan makanan yang x masak btol2 contohnya ikan yang mungkin hidup kat tempat yang ada pencemaran oleh bahan kumbahan
3. melalui pemindahan darah walaupun jangkitan dengan cara ini adalah sangat jarang berlaku

pendek kata, kebanyakan punca adalah disebabkan oleh makanan dan minuman yang tercemar.. dan x jaga kebersihan dengan btol....

ok...apakah tanda2 orang yang dapat hepatits A ni??
selalunya ramai yang dapat penyakit ni x de symptom pon...ada yang sympton ringan2 dan selalunya wujud selepas 2-6 minggu setelah terjangkit
antara symptom2 nya ialah:
1.loya
2. muntah2 (cam pregnant plak :P)
3. cirit birit (selalunya kat kanak2)
4. demam yang x terok sgt..
5. hilang selera makan
6. ada ruam
7. penat @ kelesuan
8. kuning2 kat mata putih @ kulit
9. air kencing warna coklat pekat cam coke<--sila boikot
10. sakit kt bahagian hati (belah kanan abdomen, btol2 bwh tulang rusuk)

selalunya kalo ada tanda2 ni, ia akan hilang kurang drpd 2 bulan tp mungkin juga lebih lame sehingga 9 bulan..

aahhh...da terkena HepA...camne ni??
ok...menurut sumber, x de penyelesaian yang spesifik untuk penyakit ini
tapi selalunya x perlu ubat pun dia akan hilang sendiri..
tapi mungkin perlukan ubat untuk menghilangkan tanda2 yang telah disebutkan di atas tadi..
jadi jgn risau ye..insyaAllah sembuh sendiri..
tp kalo rase2 da dapat tu jgn biar je...jumpe jgkla doktor secepat mungkin ye..

bagi yang takut terkena HepA ni, bolehla dapatkan vaksin ye..semoga dpt lindung kita...dengan izin Allah..

sumber: emedicinehealth penat ak translate :P
nak sumber lain, leh google sendiri :D

okeh...tu je la kot...lege korang ek....semoga berinfomasi :)

p/s: bagi yang da terinfected, semoga cepat sembuh n bg yg blom, jge makan n jge kebersihan ek..(same la aku ni pon...jgn men bedal je sume)



Labels: , 4 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Inspiration
Salam semua~
ehem...memandangkan hari ni aku melibatkan diri dengan biro multimedia yang keje2 mendesign LAGI, 
(walaupun aku x de la berbakat besar dalam bidang ni..
cume ak memang x de bakat lain..haha)
aku nak berkongsi beberapa webpage yang mungkin boleh memberi inspirasi kepada sesape yang berminat dalam mendesign..(yang x minat pon boleh jugak)
apa2 jenis design pon boleh~

hahaha...yang ni memang hari2 ak jenguk...
x de la sbb nak dpt inspirasi sgt pon...
aku mmg ad account DA ni...hihi..nak singgah sila scroll atas skali n tekan button Deviantart
Kat sini, semua orang boleh exhibit karya masing2...x kisahla lukisan ke, photography ke...poetry ke..
pendek kata, asal namanye SENI, sume boleh~




yang ni...ada je kat bookmark...kalo rase2 nak singgah, aku singgah...
memang menarik..
selalunya dia bg rangking...pape je la...painting ke..advertising ke..
ada jugak tutorials n contest2 yang hadiah dia best2~ tp ak x pnh join pon...


Ha...yang ni, bagi pengguna tegar photoshop, anda bolehlah berjinak-jinak dgn laman ini...
memang banyak sangat yang boleh dipelajari..
segala jenis tutorials korang boleh jumpa..
memang best..sila cuba


ni konsep dia lebih kurang hongkiat tu..
so, apa yang korang x jumpa kt hongkiat tu, maybe boleh jumpe kat sini..
memang akan kagum ngan sume post2 mereka ni


yang ni...bolehla kalo nak cuci2 mate..banyak kategori..korang boleh tengok sendiri :D


sama konsep cam the design inspiration..bolehla kalo nak tgk2 n dapatkn inspirasi anda :D


ha...ni la antara webpage2 yang aku p untuk mendapatkan inspirasi..
haha...harap dapat membantu korang jugak~

p/s: ni baru sebahagian, mesti korang pun ada jumpa gak.. so, kalo kalian ada laman web yang camni yang nak dikongsikan bersama, sila jgn malu2 dan teruskan niat anda itu. Sharing is Caring~
Labels: 6 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Jiwa Yang Tenang :)
Salam semua,
X de pape pun..cume nak kongsi artikel pasal hati yang tenang :D
jika ada ketidaksedapan hati, kekacauan jiwa, kesakitan kepala bolehla kita cuba renung2kan

*ni karya lame ak :P sempat lg promote :D

Firman Allah " Wahai jiwa-jiwa yang tenang, kembalilah kepada tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhainya, Masuklah ke dalam golongan hamba-Ku, dan masuklah ke dalam syurgaKu" (al-fajr:27-30)


Jiwa yang tenang dipenghujungnya nanti disambut Allah kembali kepangkuannya dalam keadaan yang sangat bahagia dan ditempatkan disyurga hingga kekal abadi.
Jiwa yang tenang, yang selalu dicari manusia tetapi kita selalu tersilap jalan dalm pencarian. Kita masih seperti anak kecil perlu ditatih supaya tidak terjatuh. Yang memimpin kita bertatih adalah Yang Maha Pencipta sendiri dengan pimpinan penuh kasih sayang, kasih yang lebih besar dari kasih seorang ibu yang memimpin tangan anak kecilnya.
Adakalanya kita terjatuh juga pada masa kita melepaskan diri dari pimpinanNya, namun Dia masih bersabar menghulurkan kasihNya untuk kita. Semakin kita menghampiriNya, semakin pantas Dia menghampiri kita dan Dia meyakinkan kita dengan kata2,
"dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibiskikkan oleh hatinya dan kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya" (Qaf:16)
Bayangkanlah bertapa dekatnya Allah kepada hambaNya. Disaat2 kita diganggu kekasaran insan lain, kata-kata lembut dari Yang Maha Penyayang itu menjadi penawar yang amat syahdu.
Kata-kata itu dari Al-Quran yang sering kita lupakan. Al Qur’an mukjizat terhebat hadiah dari Allah untuk ummat Muhammad saw. Kita terpilih menerima hadiah itu tetapi kita jarang menghargainya.
Allah Maha Adil. Jiwa yang tenang itu diberikanNya kepada setiap insan. Tetapi kerana kealpaan kita menjaga dan menyuburkannya, kita membiarkannya tertanam di bawah, ditindih kuat  oleh nafsu amarah.   Iblis laknatullah itu zalim. Iblis tidak mahu manusia memilikkinya lalu membantu sang nafsu agar jiwa yang tenang tidak bisa keluar menguasai diri.
Jiwa yang tenang perlu dibantu untuk bangkit kerana ia sedang menderita dihimpit nafsu perosak itu . Nafsu perosak perlu dibuang untuk memberi ruang kepada jiwa yang tenang berada di atas, di tempat yang selayaknya dia berada dalam minda yang sihat yang sentiasa mencari ilmu penyuluh hidup.

Akhir Kalam, Allah ada berfirman:
"(iaitu) orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram" (ar-ra'd:28)
dengan jelasnya sudah diberitahu bahawa untuk mendapatkan jiwa atau hati yang tenang adalah dengan mengingati Allah. Basahkan lidah kita dengan sentiasa menyebut namaNya. Mulakan setiap perbuatan kita dengan mengingatiNya. Semoga kita menjadi hamba yang memperoleh jiwa yang tenang dan akhirnya mendapat keredhaan dan syurga yang hakiki. InsyaAllah :)

p/s: daripada kita melatah yang bukan2 kalo terkejut, baik kita ucapkn Astaghfirullahalazim :D

Labels: 6 pendapat | edit post
sejujurnya... 
kek aku TT__TT
Salam..
sekadar luahan perasaan..huhu...
td wat kek....pastu tetiba gas habis...
nak order pun kedai cam da tutup...
kek masak separuh je...
pastu ad lagi setengah adunan yang x masak lg....
sian munee...dia nk makan...tp x masak plak.....atas je masak...bawah x...
tp ak letak je kek tu atas meja....
paham2 je la kalo x abes kek tu nnt....
nk wat camne...x de rezeki...
pastu tanye mama...
adunan yang x masak lg tu boleh ximpan x??
ma kte x leh...nnt tepung dia masam...
huhu.....hancur luluh hati ak...membazir sungguh...
uwwaaaaaaaaaaaaa........
tp thanks kepada housemate yg tetap kte kek tu sedap....x de la sedih sgt..
walaupun sebenarnye air mate dah mencurah-curah ke ladang gandum
huhuhu...ntah pape la...bende kecik pun nak emo...x cool lgsung 



*ha...tgkla ni.......x masak... TT__TT

p/s: sorry sgt korang......................................mata ak da sakit da ni >__<
Labels: 4 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Kek Coklat Kukus :D
Salam semua~
harini, sy nk berkongsi resipi
KEK COKLAT KUKUS
seperti yg tertera kat tajuk di atas
kek ini memang sesuai dibuat kalo x de oven kt rumah...hehe
ok2...so skang nak bagi resipinya~~~

Bahan2

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur

so macam mana nak buat??

1. mula2 campurkan semua bahan A dalam periuk, kacau dan masak hingga gula larut (sebenarnye nak guna gula biase pun boleh je :D)
2. Biarkan campuran tadi (sambil2 tu boleh panaskan air untuk kukus nanti)
3. Pukul telur sampai kembang...guna kedua-dua kuning dan putih telurnya ya puan2
4. Lepastu, masukkan telur dan semua bahan B ke dalam campuran bahan A tadi (masuk cket2 ye..jgn sume disumbat..susah nk gaul nnt)
5. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang
6. Pastu kukus~~~dalam setengah jam hingga 45 minit...(bole guna lidi kalo nak tau da masak ke blom...kalo bahan tu melekat kat lidi, blom masak la tu..agak2 je la..hehe...

* ni kene buat...balut penutup periuk korang dengan kain pape supaya x masuk air kek korang nnt ye

*ni yang da siap~~ time ni wat ngan mak aku..huhu

*ni bila da potong. Memang lembut dan menyelerakan~~


ok! Gambar di atas (w/o caption) adalah hasil usaha aku tanpa mak aku...huhu...
berkat tunjuk ajar dan kesabaran mak ak mengajar ak, aku berjaya menghasilkan kek ini..
hehe..
time aku wat kek ni ad gak housemates tolong. Thnx to diorang gak
Ni satu adunan aku kukus 2 kali sebab x muat 1 bekas tu..
yang 2nd time punya ak biarkan dia masak smpi kering air dia..sep bek x meletup je
huhuhu....
ni sume sbb leka main bejeweled blitz kt fb =__='
kalo nak rase kesedapan kek ni, tryla buat...mmg simple dan bahan pun senang nak cari
ada orang kate kek ni lagi sedap daripada kartika sari n Amanda (jenama kek n brownies yang ad kat indonesia ni)
secret recipe je blom kalah lagi
ha....tu je la..selamat mencuba ya puan2~~~

p/s: lapa...........


Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please