MAKING A CUTE CARTOON
Salam~~
*klik untuk ke page contest :D

ok, as u all can see above, i'm entering another contest...kikiki
ni adalah tuan punya blog-->http://husdee92.blogspot.com/
and........this is my entry~~


ok.....sila komen...walaupun kemungkinan besar aku x kan betulkan pape setelah itu :P
baiklah, ini sahaja yang aku boleh lakukan untuk update blog setakat ni... :D
sgt buzy sekarang ni walaupun 70% kesibukan adalah daripada kemalasan

p/s: melukis ada masa plak... -____-'



Labels: 3 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Cabaran TIRAMISU
Salam semua~!!
huhu...lame btol x update...dekat sebulan jgk...
*bea update bru ak nk update...huhu*

ok la...nak cter cket ni...bru semalam ak dapat buat TIRAMISU yang da lama aku nak buat..
haha...sebenarnya bahannya aku da beli dari minggu lepas lagi..
tapi x cukup 1 bahan iaitu whipped cream...
stok abes plak..huhu
dekat seminggu jugak aku p pasaraya tu tengok2 kalo da ada stok..
akhirnya semalam, selepas pulang awal dari skill's lab untuk menemani Fiza yg x sihat p klinik,
kami pun singgah sebentar kt pasaraya tu yang dipanggil JATOS
nama panjang dia Jatinangor Town Square :D

Sesampainya kami di sana, kami teros ke pasarayanya yg diberi nama SuperIndo..
cam The Store kt dalam Plaza Alam Sentral la..huhu
beberapa meter daripada pintu masuk pasaraya tu, aku da nampak kelibat whipped cream tu
aku pun berlari dengan semangatnya meniggalkan kawan aku untuk mendapatkan whipped cream tersebut...
huahuahua..ada 2 je..
2-2 aku amek..padahal nak guna satu je :D
ada budak pandang pelik kt ak ak time tu..huhu..malu gak..tp excited sgt sbb da lame tggu ada stok,
semalam bru dia kuarkan...huhu..

malamnya, aku pun buat la tiramisu tu~~~~

jeng jeng jeng!!~~ inilah hasilnya~~!!
*ni yang x potong lagi :D

*ni yg da potong~~!!

ok...x cantik sgt...huhu..1st rime wat...
ok la...nk kongsi resipi ngan sume..ni pun aku copy paste je :P

Kek Keju Tiramisu Simple

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )

1 biji sponge kek atau apa2 kek
250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm 
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk Nescafe
serbuk koko untuk hiasan


Cara-caranya

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya... 
(yg aku wat tu x masuk fridge lg da tabur serbuk koko..sbb tu jd cmtu ~__~'..pastu kalo x de sponge cake, leh guna biskut jgk~)

huhu...senang kan..pe lg..try la..ni yang simple punye..kalo nk susah2 cari sendiri :D
ok la...tu je 

p/s: dulu ak igt Tiramisu ni asal Jepun, tp sbnrnye Italy :P
and Lastly, let's Pray for Japan :)
Labels: , 6 pendapat | edit post
sejujurnya... 
  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please