Bali n Other Stuffs
Salam~
Exam da abes n sekarang da dalam semester 6 iaitu semester terakhir kat Bandung ni 
lepas ni akan balik UKM insyaAllah

So lepas exam haritu ktorang p Bali~~!!
4 hari 3 malam (2-5 Nov)
haha...best2
tapi malas pula nak tulis panjang2
so letak gambar je la :P

Hari Pertama

*ni kat Jimbaran Bay, ktorang jalan2 pastu dinner sambil tgk sunset..cantik sgt..Subhanallah

*cantik :)

Hari Kedua

*haha..ktorg bagi makan ikan..suke diorang dapat makan roti otw nak p Turtle Island :D

*scuba diving~!! tp ni bukan aku (malas nak transfer :P) n macam2 watersports yang lain
aku p scuba n Parasailing je sebab yg lain ak da pernah main kat Pangandaran haritu n ada yang cam x berminat...haha

petang tu ktorang p mandi2 kat pantai Nusa Dua pastu balik tido...penat...

Hari Ketiga

*gerak 2:30 pagi untuk p Dolphin Hunting kat Lovina Beach

*Dolphin~~ cute sgt diorang nih..n balik ak mabuk laut =__=''

*pastu lepak kat Gitgit waterfall. Banyak ulat bulu...huhu

*temple kat Tanah Lot...ktorang x wat pape yang menyekutukan Allah kat cni
just enjoying the view ok
Bali ni penduduknya ~70% Hindu..mmg banyak la temple kat sini

pastu balik~ n malam tu ada gempa bumi tp x kuat..
aku x rasa pun sebab dok sembang pengalaman masing2 sambil gelak2 dengan semangatnya
=__=''

Hari Keempat

*tengok tarian tradisional n teater called the Barong dance
x paham sgt cter dia..bantai je la..

*Monumen Perjuangan Rakyat Bali
Pastu shopping2 kat Krisna n Balik Bandung.....

*apa yang menyebabkan aku sedih meninggalkan Bali bukan sahaja kerana vspectacular view n tempat2 menarik tapi juga disebabkan Tour Guide ktorang yang sangat baik..huhu... Pak Ilyas namannya..

*sape nak p Bali boleh contact pak Ilyas..haha..

*depan bas kat Ngurah Rai Airport sebelum balik Bandung

pastu balik...sampai Bandung malam...
esoknya Hari Raya Aidiladha
isnin kelas....huhu
LAST SEM!!!

new tutormates
me
fiza
yahya
lina
faridah
syida
as
bea

ok da tu je...sampai aku update blog lagi..
salam :)

p/s: Study kat Indonesia ni cam lawatan sambil belajar
or Belajar sambil Melawat?? :P
n credits to kawan2 yg upload gambar n memudahkan aku untuk copy je kt sini :D
Labels: , 1 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Lalalala
Salam
huhu...cam bese, lame da x update..
esok exam~~!!!
huhuhu...takut...
 tolong doakan kami, yg nak amek exam ni supaya dipermudahkn n leh jawab ye :)
bismillahi tawakkaltu alaAllah...



p/s: time2 kritikal ni la ak sempat lg doodling =__='
Labels: 1 pendapat | edit post
sejujurnya... 
POSITIVE
Salam :)
lama da x update blog
i've been busy and still busy right now
minggu lepas baru je pindah rumah..
so skang da kt rumah baru :D
smaller than the last house but satisfying enough for me

banyak hal kena uruskan kebelakangan ni
pindah umah, kene beli perabot sikit2, 
dengan x de weekend langsungnye...
assignment kelas tambahan drpd UKM je dah 3, 
dateline sume dekat2,
minggu depan exam,
program itu ini..
keje biro lg..mmg banyak gler...



hmm..banyak sangat mengeluh pun bukannya siap keje
baik buat je...at least siap walaupun satu :)

yang paling penting, apabila mengalami kesulitan, mintaklah tolong dengan Allah..sesungguhnya manusia itu dijadikan lemah :)

"Allah hendak memberikan keringanan kepada kamu, dan manusia dijadikan bersifat lemah."
(an-nisaa:28)

"Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan."
(al-Fatihah:5)


Kita boleh berdoa!!! :D

اَللَّهُمَّ لا سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَ أَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً
Allaahumma Laa Sahla Illaa Maa Ja’altahu Sahlaa Wa Anta Taj’alul Hazna Idza Syi’ta Sahlaa
Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali apa yang Engkau jadikan mudah. Dan apabila Engkau berkehendak, Engkau akan menjadikan kesusahan menjadi kemudahan.


Kita boleh solat!!! :D

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ
Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) solat.” 
(Al-Baqarah: 153)


Macam2 lagi kita boleh buat...lebih2 lagi sekarang ni dah nk dekat bulan Ramadhan,
kita boleh ambil peluang ini untuk memperbanyakkan ibadah dan mendekatkan diri dengan pencipta kita :)
Mudah-mudahan dipermudahkkan segala urusan kita. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Always believe in that!! 

p/s: mem+ve kan diri :D n siapkan keje!!!

Labels: , 0 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Dugaan
Salam
huhu.....1st time update blog kat luar
saje kuar makan bawak laptop..
sebab??
x de letrik dari petang tadi
x de internet dari dua tiga hari lepas
x de air jugak!!!!

x de tenet ak tahan lagi...leh gak on9 guna nset
x de letrik ad gak torchlight n lilin
x de air???
leh mati!!
haha...dulu pun ad entry pasal x de air
memang seksa...
harap cepat2 ada air balik
sabar jela..ada hikmah tu :)


"sungguh kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikan khabar gembira kepada orang-orang yang sabar." (al-baqarah:155) 

p/s: best gak on9 kt luar :D
Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Random Awesome :D
Salam sume...
hihi....ni bukan berkenaan dengan lagu Yuna k
cuma tajuk post ni memang inspired by her song 
to those who not yet listen to the song, u can listen to it here :D


ok...hari tu beli cream Cheese n Whipped Cream
tapi cam x decide pun nak wat apa, just beli je..hihi
pastu p jalan2 kat Bandung
korang bole baca kt sini and sini
aku malas nk tulis :P

Kat Tnagkuban Perahu aku beli Berries~~
ada Strawberry, Raspberry ngan Blackberry
did u know that Strawberry is not Botanically Berry??
korang boleh baca kat sini

*berries yang ak beli :D

pastu, aku buat jem 
sebab banyak sangat... smpi x tau nk wat apa
nak makan x de la sedap pon..haha..
baru aku tau strawberry je sedap makan mentah
hmm..tapi bergantung kepada cita rasa masing-masing jugak la kot..


*berries dalam periuk~~
*ni jem yang da siap~~

ha...pastu, aku wat kek cheese yang resipinye sgt random!!
so i called it Random Awesome Cheese Cake with Mousse
lol

so, resipinye ialah,

Base
 biskut marie~~(dihancurkan) ikot suke nak bnyk mana..haha

55 gm mentega (dicairkan)--> aku guna marjerin je sbb tade mentega but it turned out just OK
so kalo x de bajet nk beli butter, planta pon bole :D

lapisan tengah

250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
campurkan dengan sebati :D


chocolate mousse
250gm whip cream
1 tbsp vanilla essence
1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
50gm serbuk koko + 80 gm gula icing
1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)

ni resipi sebenar tapi aku just guna adunan whipped cream, cream cheese ngan gula
pastu bahagi kepada dua bahagian, satu bahagian biar je 
n satu bahagian lagi tambah cocoa powder dlm 3 sudu atau mengikut selera masing2 :D


*masukkan adunan~~pastu simpan dalam peti sejuk~~

*hehe...letak homemade berries jam

*time to eat...

tu je...x sempat nk update da ni....bye sume....
nk p Jogjakarta!!!
aaa...kte pkl 9....ni bru pkl 820!!!

p/s: selamat mencuba!!





Labels: 0 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Lapaq kek....
Salam...
hmm..just a quick update yang x berbaloi dibaca pon
huhuhu...
skang ni tengah lapa.....tapi x nak makan benda lain selain kek...
kat sini mana nak dapat kek sedap????
aaaaaa........x pe la...esok nak p Jatos, 
nak spend rp100k untuk kek je!!
yelatu.......selalu camtu...tapi last2 fikir banyak2 kali, 
pastu x beli....
x pe....kita tengok esok....huhu..


p/s: nak secret rescipe TT__TT


Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
PANG AND ARAN
Salam semua~~!!
ok...sebenarnya nk update blog ni dengan menceritakan pengalaman ak p trip haritu
tripnya ialah ke Pangandaran kat Jawa Barat, Indonesia
hmmm...boleh tahan la jugak
kami 5 orang p 3 hari 2 malam 30/4-2/5

ok...apa je yg ktorg wat??
so, pas ktorg smpi cam da ptg jugak la...
1st benda yg ktorg wat, main Banana Boat kat pantai Timur
1st time main, bole thn jgk la..pastu kne tinggal kt tgh2 laut...
aku ni dah la x reti berenang...haha

*nk main banana boat~ ignore the colourful trousers

pastu ktorang mandi kt pantai barat....
pastu p naik basikal yg leh naik 2 org tu...hehe

ok...malam tu, aktiviti ktorg mestilah makan~~!!!
seafood...adala beberapa jenis..
sembang2, main2
harga seafood tu leh thn gak la...
ak tambah nasi 3 kali....lapa sgt......haha
pastu balik tu tdo~~~

*makan makan makan~
*ibnu (tourguide) and pak antor (driver) diorang ni ramah :)

next day, ktorg igt nak tengok sunrise
tapi disebabkan malam tu hujan, matahari x kuar...cuaca mendung
so ktorg naik basikat jalan2 
pastu berhenti tengok nelayan menuai hasil tangkapan 
susah tau jadi nelayan...jadi hargailah ikan2 yang anda makan ye..
pastu sarapan...

*naik basikal 3 org :D

*nk tgk sunrise tp x nmpk.. :((
*susah tau tangkap ikan

then, ktorang p snorkeling...1st time gak, 
naik bot p pantai Pasir Putih...
hmm....ada la batu karang kat ctu :D
ada monyet gak kt situ...jinak2 la jugak, x makan org pon :P
time snorkeling tu ak dapat allergic plak
x tau la ngan apa..
selama ni aku mandi laut ke, mkn seafood ke x de la pulak sampai allergic
maybe dia baru ter'sensitized'
sep baik fiza bawak antihistamine...tp ngntuk la mkn ubat tu
hmm....tgkla nanti bila2 ak jumpa doktor..
x pon da jadi doktor nnt ak rawatla sendiri :P


ok....pastu ktorg makan tengah hari.....
next destination, ktorg p Green Canyon...
jauh gak la daripada pantai tu
tp ktorg p dia jadi brown canyon sbb mlm sebelumnya tu hujan...haha
besela air sungai pas hujan, jadi keruh pastu deras sangat..
x dapat la ktorang nak mandi manda kat situ

*deras sangat air dia
*lawa kan
*kalo x hujan camni la

sebelum beredar dari situ, sempat lagi beli durian...
huhu...kempunan lama sangat x jamah durian...
kat cni durian mahal.....huhu..beli la dalam 3 biji..
pastu bertolak ke batu Hiu..
kt sini. ktorang tgk ombak...mmg cantik la tempat tu
makan durian skali kat situ..haha..nikmat sgt >__<
time on the way balik tu tour guide cter macam2
sebenarnya tempat tu antara tempat yang kena tsunami..
aku terlupa plak nak google sebelum p situ
tp Alhamdulillah, time ktorg p tu x de pape berlaku
sayu jugak la lalu kubur mangsa tsunami
kami hanya mampu menyedekahkan al-fatihah

*kt Batu Hiu :D
*pemandangan indah dengan bunyi ombak :P
*makan durian :D 3 biji je.... :((

pastu balik...
malam tu, makan lagi~~!!
tour guide ktorg masak nasi liwet ngan watkan BBQ
pergh...nasi dia....mmg best la..
tadi ak p mkn nasi liwet gak kat kedai makan..tp x sesedap yg dia wat..
makan ngan seafood n sambal kicap.... (ok, dah terliur :P)
pastu malam tu ktorang kuar mkn jagung bakar....hihi...sedap
*gmbr ni amek kt google...lebih kurang la ni :D sedap!!
*nampak je camni...tapi sedap~~

k...keesokan harinya, iaitu hari ke-3 ktorg bgn pun x dpt tgk sunrise sbb mendung jugak....
huhuhu...x pe la....x de rezeki kami time tu
hmm....pastu ktorang jalan2 p cari souvenior jek....ad la beberapa benda yg aku beli
hehe...rahsia :P
pastu, ktorg pun pulang ke jatinangor............
*sebelum pulang, sempat lg beli aiskrim durian :D

k, tu je...salam :D

p/s: panjangnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....mesti x de org yg khatam..
haha......



Labels: , 6 pendapat | edit post
sejujurnya... 
I Wanna Go Home :(((((
Salam..
huhuhu...........entry pendek ditengah-tengah demam exam
ok...tengok tajuk pon dah tau kot apa yang bermain di fikiran aku sekarang..huhu
apa yang bermain difikiran aku??
HOMESICK???






SALAH!!!

Kan I dah kata yang U x tahu!!

......

huhu....ni sume sebab mak aku......
tengok apa yang mak aku buat...












*sumber: FB mak aku...


ahhhhhhhhhhhhhh!!!!!! nak jugak!!!!!!!!!!!!!!!
dah cam kedai kek punye da ni....
macam-macam ada....
nape wat mase aku x de???????????????

lapaq kek :((((


okla okla...ak homesick la jugak.....cket.
ckeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee je :P

*ok...ade plak mase wat bnde ni...ni lah perasaan sebenar aku haritu.. :P



p/s: dok exam ni...tulong la doa2kan ye?? :D
All the best jgk kepada sesapa saja yang tgh exam skang ni.. May Allah give what's best for Us :)
Labels: 0 pendapat | edit post
sejujurnya... 
  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please