Doodal's Dialogue Contest
Salam~
2nd contest..yay
ok..x mo tulis panjang2
so ini info contest tu..

semua dialog ni berdasarkan pengalaman aku sendiri :P

*TV kat umah sewa aku memang rosak, harap besar je...huhu..
tapi kalo time makan kat ruang tamu sorang2 @ berdua, akan bukak jgk sbb sunyi n bosan..
huhuhu..sedih x??

*yang ni pernah ktorang p makan kt 1 restoran ni...1st time p..
aku la yang beriya-iya nak p sbb ada steamboat, shabu2, yakiniku suma...boleh makan sampai puas
tapi bila tanya harga, rp 90k lebih kurang...air yg ktorang order lain plak lg...huhu..
sbnrnye 90k tu lebih kurang rm30 je..*bajet kaya* tp kt cni rse cam melampau gler...
disebabkan aku yang ajak kwn2 ak, ak blnje air diorang ntk meringankan beban..huhuhuhu

*ni perkara biasa yang terjadi kt kwn aku...dia selalu kne gigit cali..lg2 kt mata
disebabkan kawasan perumahan ktorang berbukit dan bersawah, maka potensinya amat tinggi untuk kena
apakah itu cali??? *sbnrnya charlie :P)
mai kenal kt bwh ni...

*nama charlie ni kebanyakan digunakan oleh budak2 asrama


*kawasan umah kawan aku tu...huhu...cambest kan???
tp bnyk cali...huhuhu

baiklah, untuk meng"complete"kan syarat, sy akan tag 4 blogger lain :D


ok baiklah, itu sahaja~~ :D

p/s: maafla aku join last minute punya..... :P
Labels: 7 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Contest Birthday Card untuk Safiyya
Salam~
ni 1st time join contest~
wee~

*nak maklumat lanjut leh klik kt gambr ni :D

baiklah, inilah besday kad untuk safiyya
maafla kalo x seberape..huhu...


ha...sesape yang nak join leh klik kt gmbr atau banner kat sidebar kiri anda :D
hihi...hadiah menarik
jom join :D

HAPPY BECOMING BIRTHDAY SAFIYYA~

p/s: assignment BHP ni sangat complex...hmm...

Labels: 4 pendapat | edit post
sejujurnya... 
2 different Days
Salam
Sabtu n Ahad yang sangat memenatkan tapi seronok
hari Sabtu haritu,
kami TWP 08 n 09 ada program Medik Kasih kt rumah anak Yatim :D
ni 1st time ak p umah anak yatim..huhu

*kikiki...hasil kemalasan..simple je ak wat poster ni

daripada pagi, ktorang bertolak lebih kurang pkl 8:30 a.m WIB
pastu perasmian...
pastu sarapan....
oh..bnyk sgt nak taip..jap ek...

*bg tentatif terus...makan 4 kali wooo....haha

*kemas bilik ngan fiza~ :D

*kanak2 riang tgh nak main :D

*wah!! siapa ini??

*nama dia Rini..comel gler dia wat peace same ngan aku..haha

walaupun sangat penat, tapi menyeronokkan n sangat bermakna bg ak.
aku ada jumpa kata-kata yg ada belakang cermin bilik yg aku kemas
nak kongsikan ngan korang :) nak nangis ak baca.. T__T

Cinta Dan Pengorbanan

Sebuah cinta yang tulus tidak terlepas dari seorang ibu yang mengasihi kita sewaktu masih kecil
Pengorbanannya tidak terlepas darinya. Sebuah tanda sayang ia berikan kepada ku. Aku tidak akan melupakan jasa yang telah ia berikan kepadaku sehingga ku bisa berada di sini.
Maut ia taruhkan untuk buah cintanya. tidak peduli siang dan malam.

Terima Kasih Bunda..


ok....ckop untuk hari sabtu...
cter pasal semalam pulak...

UPM's Day Out :D
*Unit Penerbitan n Multimedia*

pagi2 pkl 9 kitorang keluar...
memula main bowling...pastu singgah Bandung Indah Plaza (BIP)...buat ape ntah..haha
pastu, ktorang p makan same2 :D
pastu p BIP balik amek gambar kt Jonas..haha

*1st time je aku strike...pastu...dapat no last... ~__~'

*ni hedwig~(pepandai je bg nama) cute kan dia...tgk la mata dia yg besar tuuuu...

*nyiawww~~ sume kucing ak pggl cam tu..even bukan kucing juga..
cute kn~~~ :D

*"wahh...teteh in lebih lucu dari gue!!"<--pasan
translate: wow, she's cuter than me :P

*aku n BEA

*ktorang makan kt cni :D

*antara makanan yg ktorang bedal :D
sedap sgt~~

hahaha...terliur x? 
ha...selain itu, ktorang main games yg disediakan Bea n tukar2 hadiah :D
aku dapat 2 buku..kalo x silap drpd ketua unit. A.Akmal
tajuknya
1. Komitmen Muslim Sejati- Fathi Yakan
2. Tarbiyah Ruhiyyah- Dr. Abdullah Nashih Ulwan

meh kongsikan cket ap yg ada dalam buku ni :D

Akhlak seorang Muslim: rendah hati
Kita mestilah bersikap rendah hati terutama terhadap saudara2 Muslim tanpa membeza-bezakan antara yang kaya atau yang miskin.
Rasulullah saw. selalu berlindung kepada Allah dari kesombongan. Baginda bersabda,
"tidak akan masuk syurga seseorang yang dihatinya terdapat kesombongan seberat biji sawi" -HR. Muslim

1 lg hadis Qudsi
"bangga diri adalah sarungKu, kesombongan adalah selendangKu, Barangsiapa yang menyaingiKu dalam salah satu dari keduanya, Niscaya Aku akan Mengazabnya:- HR.Muslim

oklah, nnt insyaAllah ak kongsikan lagi :D

I'll miss U All UPM's member T__T
salam :D

P/s: semoga nazu cepat sembuh n surgery Kam berjaya...amiin..
kawan2 tolong doakan ye :)






Labels: 0 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Things That CAN make Me CRY TT___TT
Salam semua~~
hari ini, nak kongsi tips camne nak wat aku nangis..hahaha..
korang boleh try mane2 yang possible untuk korang lakukan

1. Kena marah ngan parents
yang ni memang selalunya aku akan nangis. walaupun marahnya x de la sampai mengamuk ke ape..
ha...tapi ni selalunya time kecik2 la... skang ni aku da jadi budak baik...x degil da...
yeke??
*ni mak aku n aku time kecik..ktorang duduk kt US time tu.. (tlg jgn caye)

2. Perasaan kena buli
hmm...camne nak explain..aku bagi contoh la..
time malam2..aku tengah tido...pastu ada orang call...pastu aku kate la.."aku nak tdo la.."
pastu orang tu x bg....banyak kali ak kate nak tido tapi dia x bagi jugak. Time tu aku rase cam kena buli x leh tdo....(padahal bole je aku tdo tanpa menghiraukan kata2 org tu.. ~__~' )
ha....pastu ak teros nangis..pelik x??? aku pun rse pelik...
ada lagi kisah lain yang aku rasa cam kena buli..tp x pe la...ckop ini sahaja sebagai contoh

*jgn buli aku.. TT__TT


3. Lapa sangat pastu aku ajak orang makan x de sape nak ikot @ x de sape ajak aku makan
huhu...panjang kondisi ke-3 ini. 
Ha...aku ni kuat makan dan senang lapa...
so, kalo ak x dapat makan untuk sehari tu, aku akan menangis mengenang nasib diri...
tapi skang ni da jarang sebab aku lebih mengamalkan sikap layan diri dengan mengajak p makan atau kalo da x de sangat makan sendiri je...huhu

*lapa...

4. When i did something and it turned out disastrous
ok...ni...x selalu la....tapi pernah..ada entry aku pasal kek yang aku wat tp x masak sbb gas abes n time tu da tengah2 malam.
hmm...lagi2 pulak ak wat tu atas permintaan orang lain..
memang sedih la...nangis sampai keluar air mata... (nangis apakah yang x kuar airmata?? haha)

*ni bukan aku yang bake..cilok dari google

5. Tengok citer yang berunsurkan kekeluargaan n persahabatan..CINTA? kadang2 (x nak ngaku jiwang :P)
hmm...ni memang typical la kan...aku tengong movie Ultraman Cosmos yang movie tu pon aku nangis..sedih sangat time ultraman nak balik planet dia tu...dengan background music lagi..
Tengok citer shin-chan pon aku pernah nangis time dia cter pasal shin-chan dan keluarga dia..x igt la episode mana..
1 litre of Tears..mmg sedih abes...lebih 1 liter kot air mata aku kalo nak kumpul...
banyak lagi la citer2 lain..
disebabkan aku tidak membaca novel2 jiwang, maka tiada sebab untuk ak menangis disebabkan itu. :P

*ni ikeuchi aya yg aku lukis beberapa tahun yg lepas..bru kaler cincai2 td XD..what an eyesore..

6. Potong bawang
ini adalah bukan atas dasar perasaan...mmg kalo potong bawang aku akan teresak-esak :D
*bawang besar

7. Makan makanan pedas
aku boleh makan pedas...tp kalo da pedas sgt...mmg boleh mengeluarkan air mata ngan air hidung skali..hahaha..maaf kalo korang geli tp aku rasa bese je..haha..
*cili, cabai, lada...ske hti korang nk panggil ape..

ha...tu je la setakat ni..yang lain..nnt aku pk lg..
wassalam :D

p/s: aaaaaaa...banyak keje.....*nangis*

Labels: 4 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Homemade Chocolate Ice Cream~~
Salam semua~~~
ok....harini...nak berkongsi resipi yang menggembirakan iaitu....
aiskrim coklat~~~bukan aiskrim milo 20sen tau..
senang sangat dan boleh dibuat pada bila-bila masa!!!


1 tin susu pekat(400ml)
1 tin air masak
1 sudu makan ovallete
1 biji telur
4 sudu makan serbuk koko
blend jer sampai pekat..pastu simpan dalam peti ais sampai beku


ha...jika kalian tidak mengetahui ovelet tu apa..boleh refer gmbr ni..

*ni versi indonesia  :P

*ini la rupanye..cilok gmbr orang lain :P 
boleh dijumpai di kedai2 dan supermarket berhampiran anda :D


*ni da siap....tp bekas dia x menarik pon...

*hahaha...da makan ngan housemates~~

ha....cubala.....rase dia cam aiskrim matkool..hahaha
nanti da cuba bolehla linkkan hasil korang kt saya~~~EXCITED

p/s: salam maulidurrasul kepada semua...banyakkan berselawat...semoga di akhirat kelah kita akan mendapat syafaat daripada baginda~~




Labels: 5 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Kenapa Time Ni???
Salam~
Ok...esok last paper untuk midsem dermatomusculoskeletal system!!
oh...adakah sudah abes study??
study ni x kan abesnye...bak kata pepatah arab
TUNTUTLAH ILMU DARIPADA BUAIAN SAMPAI KE LIANG LAHAD
pandai ak type...tapi wat x?
huhu...insyaAllah...sebagai student ni pepandai la nak study kan..x kan x study langsung :P

oh..ok..berbalik kepada tajuk..
memandangkan skang tgh exam,
aku sangatlah bz nk study, dengan keje2 lainnya...
tapi selalunya, time2 paling bz dalam hidup akulah, aku nk wat macam2 bende...
contohnya???
ha...nak listkan biar senang nak baca


1. Blogging
cam ap yang aku tengah wat ni...pastu p melepak kt page orang...
bace2 post orang lain..kalo buku ilmiah?? baca la jgk...cket2 :P

*definitely not mine

2. Berkarya
ok...melukis ni sebenarnya passion ak...walaupun x la lawa pun ak punya artwork
korang boleh p galeri DeviantArt ak dengan klik tab kt atas skali tu..x pun kat sidebar tu pun ad..
haha...x ley bla promote...hmm...kalo ak x amek medik sebenarnya nk jadi botanist..lukis2 tu part time jek :D (tetiba)

*cter yang terbengkalai x tgk sejak season2..Asada-sensei is HOT (x sngke ni keluar drpd mulut ak :P)

3. Tengok Citer
ha...time2 camni la aku rase nk tengok sume citer yang ak ada
x kisahla anime ke..drama ke..movie ke...sume nak tgk..tp selalunya ak dapat kawal diri...
so, last2 sume cter ak x abes tengok sebab time x bz x de keinginan pun nak tgk..time bz pulak aku dapat kawal diri.
hahaha..bgs x??

*missed those days with those guys~~ hari2 aku main ngan diorg nih..huhu

4. Main game
ha...sep baik skang ni da berenti main Perfect WOrld..tau x apa tu? sejenis MMORPG...
sep baik jugak ak x layan dotA atau sebagainya..
skang aku main game2 yang ada kat facebook je...
Sape men Restaurant City???
add la ak...aku nak Chilli Paste..huhuhu
ha...lagi satu, yang aku addict sgt, Bejeweled Blitz
aku siap p promote kt kwn2 tp x de sape pun yang termakan hasutan...sedih....
asyik aku jela high score sbb aku sorang je yg main...hahahaha
selain itu, adalah beberapa games lain lg....

*...no comment..

5. Bersosial
hahaha...x ley bla..
maksud aku, time ni la aku nak letak status kt FB pastu tunggu orang balas...
dulu aku jarang letak status...tp skang cam kerap jugak...hehe
pastu, menggedik ngan mak aku...ngan adik beradik aku....padahal x de pape nak cter pon..
saje merapatkan hubungan dengan keluarga dan rakan2

Google
*nape putih je google ak harini??x abes load ke????

6. Googling
walaupun ni memang hari2 ak wat...
tapi kalo time2 bz, barula rasa nak google sume bende..
bukak utube...lepas 1, 1 vid ak tgk...(sape soh letak suggestion kt tepi tu)

*ni la rupe aku time tdo...BERTUKAR!!

7. Tido
ini.........x semestinya time2 bz je..
tapi bolehla...memandangkan tdo yang lebih drpd selalu...
maybe sebab penat jwb pekse...haha...

ok dah...cukop la kot...walaupun bendenya cuma cket....tapi cukup untuk menghabiskan masa aku yang berharga....
hmm.....tapi ni sume yang aku nak wat je....x semestinya aku wat..
haha...conclusionnye, pepandaila bahagi masa...
keje jgn x siap, buku jgn x baca....(ni pun ak tulis pas abes baca nota ethic td)
ok la, tu je kot..
doakan ktorang dapat jawab paper last dengan jayanya esok :D

p/s: rasa cam nak wat kira2 bajet untuk pergi melancong n shopping skang (ni pun hobi time bz gak :P)
Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Way Too EMOTIONAL
Salam semua~
pernah x anda berjumpa dengan seseorang yang sgt emosional dalam semua keadaan, x kisahla marah ke, sedih ke...
pastu melebih-lebih
bila marah nak memaki hamun, mencarut-carut
bila sedih nak berkurung dalam bilik meraung-raung cam histeria
apakah pendapat anda? suka ke jumpa ngan orang camni?
atau adakah kita tergolong dalam golongan ini?
hope NOT

hmm...ni sume sebab terjumpa pula orang camtu
let's make the identity secret (ntah2 dia ni x pernah jumpa pun...<--bisik hati kecil korang)
hahaha...mungkin
ha...x de la...perluka kalo marah nak carut2 (sambung2)
kalo la dia lelaki pun memang ak da x ske kalo carut2 ni,
apetah lg permpuan...x manis langsung!!
oh, ok....jgn emo... :P

hmm...x dinafikan, perasaan tu mesti la semua orang ada..
kalo geram mesti rasa nak marah, kalo sedih mesti rasa nak nangis n sebagainya
manusia....besela tu..
tapi x yah la lebih2 sampai orang nyampah..lebih2 lg kalo marah2
seriously, especially when it is done in the public
x kisahla public phone, public toilet atau apa2 sahaja asalkan ianya di hadapan umum mahupun di laman sosial 
kalaulah kanak2 nampak dan mencontohinya...kan x elok..
simpan je la kat diri sendiri...x pon cter la kt sesiapa yang memahami...kalo x de kawan sgt, berbicaralah dengan objek..walaubagaimanapun, tidak disarankan melakukannya di hadapan orang ramai juga
lebih elok, amek wudhu' n solat
 mengadulah kepada Allah...Allah adalah sebaik-baik pendengar
n kalo boleh, setelkan masalah anda dengan orang yg terlibat secara aman
bukan bawak geng yakuza anda p blasah org yang anda x puas hati itu 



*or maybe u should try this

oklah...ni ada sumber2 bacaan yang boleh korang baca2 untuk mengatasi sifat marah, punca dll (they are in indonesian language though..tapi still leh paham kot...korang kn ske tgk sinetron :P)
nak lain google sendiri :D
ok tu je...esok pekse ni...study2
salam :)



p/s: maybe ak patut tukar tajuk kepada "KEMARAHAN" 
Labels: 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
Coolest Mom EVA!!
Salam~
ok...malam ni nak berlagak pasal mak aku...huhu...
x de la...nak kongsi comment facebook yang wat aku gelak guling2 atas lantai atau omputih punya shortform
 ROFL
ni sume bermula dengan aku yang dalam keadaan lapar n tiada tempat mengadu..
aku pun menulis status ini...

*ok..sampai ctu sahaja...kenalkan, noorliza tu mak ak...fatin tu adik ak

wuwuwu...ok...kalo x gelak x pe...tp serius...ak rse kelakar gler :P

p/s: nak balik umah.....x mo exam....oh!!! exam isnin depan!!! XP doakan sy ye :D
Labels: , , 2 pendapat | edit post
sejujurnya... 
resipi Kek Caramel~~
Salam~
disebabkan seseorang mahukan resipi kek karamel yg cantik ni,
sy dengan berbesar hati meng'copy' n paste resipinya daripada fb mak saya~
tp bukan resipi dia....x tau la sape punya~ hehe

kek karemel cheese(kalau x nak cheese x yah masak susu tu yer)

A)2 sudu besar gula(masak atas api pelahan sampai perang)

B)bahagian atas
1/2 tin susu cair + 50-70gm krim keju masak dng api perlahan
biar sejuk dan tapis
70 gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
kacau semua bahan ..masuk dalam bekas A

C)lapisan kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak masak
1 sudu teh baking powder
kacau semua bahan sampai sebati

D)meringue
6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 sudu teh cream of tar tar
pukul sampai kembang/putih
masukkan adunan c dan kaup balikkan perlahan (mak ak kte ni maksudnya kacau pelan2 sbb takut telur tu cair balik kalo kaco kuat2)
bahagikan kpd beberapa bahagian..boh warna atau paste
sendukkan beselang seli kedalam loyang yg berisi karemel tadi
letak tengah2 jer.jgn ratakan
bakar..ikut suhu oven masing2


*bagi pencinta seni cam ak.....this is MASTERPIECE!!!!<---pasan
btw, dua2 ni mak ak yang wat...ak x pnh try lg..kikiki...x de oven r kt cni...maklumla...umah bujang...

kalo x paham boleh tnye...caramel dia boleh ad cheese @ x...
sila bce arahan...kalo x phm jugak.. leh tanya..
sy akan tnye mak sy n post balik...kikiki...

p/s: post resipi2 camni wat ak rse cam surirumah...hihihi....
pastu sape2 nak order, leh bgtau sy, nnt sy soh mak sy wat..
bg kawasan Shah Alam sahaja..hahaha......suke hati je promote...mama x tau pon~~

Labels: 16 pendapat | edit post
sejujurnya... 
  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please