A Day with The Special Ones



Salam :)
Dah lama x update blog ni
So..semalam student TWP '09 ada extramural
Group 1 n 2 ke SLB (Sekolah Luar Biasa) B (for the deaf n mute)
Group 3 (my group) n group 2 went to SLB A (for the blind and Low vision)
both are located in Bandung

So, kami sampai lebih kurang 9 pagi
Dengar latar belakang sekolah
FYI, sekolah ni ditubuhkan pada tahun 1901 oleh orang Belanda
so it it the oldest school for the blind in Indonesia and might as well in SEA
kagum x?

After that, kami melawat kelas-kelas yang ada kat situ
semua peringkat umur ada
daripada kelas tadika sampailah ke kelas menengah atas
Baru melawat dua kelas dah rasa sebak
Mereka kecil lagi, tak tahu pun macam mana dunia ni
Kalau yang buta masa dah besar pun mesti kaget nak adapt dengan dunia baru yang serba hitam
Tak dapat bayangkan kalau ada kat tempat mereka
Tak dapat bayangkan hidup dalam gelap gelita
Tak dapat melihat pun siapa yang melahirkan mereka
Bersyukur sangat Allah kurniakan kita mata yang boleh melihat
Bila-bila masa je Dia boleh tarik balik nikmat penglihatan ni

Walaubagaimanapun, kagum dengan mesungguhan mereka belajar dan berusaha
supaya nanti boleh hidup berdikari
Masa melawat kelas musik rasa kagum dengan kehebatan mereka bermain alat-alat musik
Aku cuma tau main rekorder je..kastanet sikit-sikit
tu pun masa sekolah rendah
hehe..

Hmm..kita sebagai orang sekeliling patut cuba memahami apa yang mereka rasa
Kalau boleh dibantu kita bantu
Mereka manusia juga, jadi perlu ada rasa hormat dan kasih terhadap mereka
Dan kepada calon doktor, rasanya kita perlu improve soft skills kita untuk berkomunikasi dan melayani mereka yang istimewa ini

*their classrooms. consist of 4-10 students only.

*Music class..they're very talented!


*Braille converter machine or whatever the name is..it is to convert the normal roman alphabet to braille

*this place is to assess those who still have the sight


*and a braille library and we can't read anything
They got Brailled Quran also!
and that woman over there is facebooking!
(all pics are edited by fiza :D)

Akhir kata, janganlah kita hanya celik di dunia, tetapi buta di akhirat

"Dan barangsiapa yang buta (hatinya) di dunia ini, maka di akhirat dia akan buta dan tersesat jauh dari jalan (yang benar)"
(Al-Israa':72)

p/s: maaf bahasa rojak :D
Labels: edit post
sejujurnya... 
0 Responses

Post a Comment

  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please