Random Awesome :D
Salam sume...
hihi....ni bukan berkenaan dengan lagu Yuna k
cuma tajuk post ni memang inspired by her song 
to those who not yet listen to the song, u can listen to it here :D


ok...hari tu beli cream Cheese n Whipped Cream
tapi cam x decide pun nak wat apa, just beli je..hihi
pastu p jalan2 kat Bandung
korang bole baca kt sini and sini
aku malas nk tulis :P

Kat Tnagkuban Perahu aku beli Berries~~
ada Strawberry, Raspberry ngan Blackberry
did u know that Strawberry is not Botanically Berry??
korang boleh baca kat sini

*berries yang ak beli :D

pastu, aku buat jem 
sebab banyak sangat... smpi x tau nk wat apa
nak makan x de la sedap pon..haha..
baru aku tau strawberry je sedap makan mentah
hmm..tapi bergantung kepada cita rasa masing-masing jugak la kot..


*berries dalam periuk~~
*ni jem yang da siap~~

ha...pastu, aku wat kek cheese yang resipinye sgt random!!
so i called it Random Awesome Cheese Cake with Mousse
lol

so, resipinye ialah,

Base
 biskut marie~~(dihancurkan) ikot suke nak bnyk mana..haha

55 gm mentega (dicairkan)--> aku guna marjerin je sbb tade mentega but it turned out just OK
so kalo x de bajet nk beli butter, planta pon bole :D

lapisan tengah

250ml whipping cream
200ml cream cheese - haniss guna jer sebuku tu 250gm
1/2 cawan gula halus
campurkan dengan sebati :D


chocolate mousse
250gm whip cream
1 tbsp vanilla essence
1 sb serbuk gelatine (cmpur dgn 6 tbsp air panas)
50gm serbuk koko + 80 gm gula icing
1 sb nescafe + 1 ½ sb air panas (klu nk lagi pahit tmbh ½ sb lgi..tp yg ni pon da pahit)
Tmbh susu pekat sket (kalu adunan rasa pahit)

ni resipi sebenar tapi aku just guna adunan whipped cream, cream cheese ngan gula
pastu bahagi kepada dua bahagian, satu bahagian biar je 
n satu bahagian lagi tambah cocoa powder dlm 3 sudu atau mengikut selera masing2 :D


*masukkan adunan~~pastu simpan dalam peti sejuk~~

*hehe...letak homemade berries jam

*time to eat...

tu je...x sempat nk update da ni....bye sume....
nk p Jogjakarta!!!
aaa...kte pkl 9....ni bru pkl 820!!!

p/s: selamat mencuba!!





Labels: edit post
sejujurnya... 
0 Responses

Post a Comment

  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please