Mother's Day~

Salam sume..
So harini Mother's day
saje nk wish kat semua yang sudah berjawatan sebagai seorang ibu
:D
Ha....seseorang x kan jadi mak kalo x de anak, btol x?
So...anak2 ni..bukan sekadar wish mother's day tapi x menjalankn tanggungjawab sebagai seorang anak terhadap ibu bapa..

so, apa tanggungjawabnye??
The Ultimate Responsibility Towards Parents
MENTAATI IBU BAPA
as long as it is not opposing the syarak of course
(sape yang x tau??)

seperti dalam firman Allah yg bermaksud,

Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang antara keduanya atau kedua-duanya sampai berusia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan kepada keduanya perkataan 'ah' dan janganlah engkau membentak keduanya, dan ucaplah kepada dengan perkataan yang baik.
Dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah, "Wahai Tuhanku! sayangilah keduanya sebagaimana mereka berdua telah mendidik ak pada waktu kecil
(Al-Isra':23-24)

dalam dua ayat ni je dah terangkan macam2 peranan kita sebagai seorang anak..belum masuk ayat2 lain n hadis2
so..antara peranan kita??

1. Buat baik kepada mereka
2. Jangan berkata 'ah', apetah lg mencarut, mencaci, menghina..Nau'zubillah..
3. Bersopan santun, berbudi pekerti
4. Merendah diri n respect mereka
5. Berdoa untuk kesejahteraan mereka
6.ETC

Jasa ibu bapa memang x terkira terhadap kita
especially mak
camne diorang berat2 bawa kita dalam perut...nausea, vomitting sume..
sakitnye time parturition(beranak :D)
dah keluar, usung lagi p memane..
breastfeed x kire masa
cebok tahi
ape je yang dia x wat untuk membesarkan kita?
kte??
apa hak kita nak derhaka kat mereka

so, sempena mother's day ni, jangan dok wish je..
x pon..bertanggungjwb harini je...esok lusa derhaka
apa yang diorang harapkan dari kita,
cubalah sedaya upaya tunaikan
I believe that, mereka nk tengok kita berjaya je..
pastu, ingat la kat mereka kalo dah tua nanti..
jangan jadi cam tanggang...x selamat hidup dunia akhirat..
Aku kalo jadi parents pun camtu gak kot..
x harap pape pun..
huhu..
so..tu je la..
:D



To MAMA, Happy Mother's Day!!
Love U
n Thnx 4 everything :)

p/s:This background song as I mentioned in previous post, is dedicated to all Mothers
By YUI- to mother


Labels: edit post
sejujurnya... 
0 Responses

Post a Comment

  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please