Kek Coklat Kukus :D
Salam semua~
harini, sy nk berkongsi resipi
KEK COKLAT KUKUS
seperti yg tertera kat tajuk di atas
kek ini memang sesuai dibuat kalo x de oven kt rumah...hehe
ok2...so skang nak bagi resipinya~~~

Bahan2

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
3 biji telur

so macam mana nak buat??

1. mula2 campurkan semua bahan A dalam periuk, kacau dan masak hingga gula larut (sebenarnye nak guna gula biase pun boleh je :D)
2. Biarkan campuran tadi (sambil2 tu boleh panaskan air untuk kukus nanti)
3. Pukul telur sampai kembang...guna kedua-dua kuning dan putih telurnya ya puan2
4. Lepastu, masukkan telur dan semua bahan B ke dalam campuran bahan A tadi (masuk cket2 ye..jgn sume disumbat..susah nk gaul nnt)
5. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang
6. Pastu kukus~~~dalam setengah jam hingga 45 minit...(bole guna lidi kalo nak tau da masak ke blom...kalo bahan tu melekat kat lidi, blom masak la tu..agak2 je la..hehe...

* ni kene buat...balut penutup periuk korang dengan kain pape supaya x masuk air kek korang nnt ye

*ni yang da siap~~ time ni wat ngan mak aku..huhu

*ni bila da potong. Memang lembut dan menyelerakan~~


ok! Gambar di atas (w/o caption) adalah hasil usaha aku tanpa mak aku...huhu...
berkat tunjuk ajar dan kesabaran mak ak mengajar ak, aku berjaya menghasilkan kek ini..
hehe..
time aku wat kek ni ad gak housemates tolong. Thnx to diorang gak
Ni satu adunan aku kukus 2 kali sebab x muat 1 bekas tu..
yang 2nd time punya ak biarkan dia masak smpi kering air dia..sep bek x meletup je
huhuhu....
ni sume sbb leka main bejeweled blitz kt fb =__='
kalo nak rase kesedapan kek ni, tryla buat...mmg simple dan bahan pun senang nak cari
ada orang kate kek ni lagi sedap daripada kartika sari n Amanda (jenama kek n brownies yang ad kat indonesia ni)
secret recipe je blom kalah lagi
ha....tu je la..selamat mencuba ya puan2~~~

p/s: lapa...........


Labels: edit post
sejujurnya... 
2 Responses

  1. ummi mokhtaruddin Says:

    amal aku da amek resipi ko...hhu. tpi x buat lg la. egege

    [Reply]

Post a Comment

  • About Me

    My photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please