resipi Kek Caramel~~
Salam~
disebabkan seseorang mahukan resipi kek karamel yg cantik ni,
sy dengan berbesar hati meng'copy' n paste resipinya daripada fb mak saya~
tp bukan resipi dia....x tau la sape punya~ hehe

kek karemel cheese(kalau x nak cheese x yah masak susu tu yer)

A)2 sudu besar gula(masak atas api pelahan sampai perang)

B)bahagian atas
1/2 tin susu cair + 50-70gm krim keju masak dng api perlahan
biar sejuk dan tapis
70 gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur
kacau semua bahan ..masuk dalam bekas A

C)lapisan kek
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak masak
1 sudu teh baking powder
kacau semua bahan sampai sebati

D)meringue
6 biji putih telur
70 gm gula castor
1 sudu teh cream of tar tar
pukul sampai kembang/putih
masukkan adunan c dan kaup balikkan perlahan (mak ak kte ni maksudnya kacau pelan2 sbb takut telur tu cair balik kalo kaco kuat2)
bahagikan kpd beberapa bahagian..boh warna atau paste
sendukkan beselang seli kedalam loyang yg berisi karemel tadi
letak tengah2 jer.jgn ratakan
bakar..ikut suhu oven masing2


*bagi pencinta seni cam ak.....this is MASTERPIECE!!!!<---pasan
btw, dua2 ni mak ak yang wat...ak x pnh try lg..kikiki...x de oven r kt cni...maklumla...umah bujang...

kalo x paham boleh tnye...caramel dia boleh ad cheese @ x...
sila bce arahan...kalo x phm jugak.. leh tanya..
sy akan tnye mak sy n post balik...kikiki...

p/s: post resipi2 camni wat ak rse cam surirumah...hihihi....
pastu sape2 nak order, leh bgtau sy, nnt sy soh mak sy wat..
bg kawasan Shah Alam sahaja..hahaha......suke hati je promote...mama x tau pon~~

Labels: edit post
sejujurnya... 
16 Responses
  1. Aimifiqa Says:

    waah~ tharunyer. ngeh2. sedap la tgk kek ni. tapi kan.. yg kaler2 tu wat asing2 adunanla ye. jap2. keju tu kan jenama ape ye beli? stakat ni cam susah je nak jumpe. =p

    [Reply]

  2. AmalAdhwa Says:

    hihi.....adunan nye sama..asingkan masa nak boh kaler jer..kejunya cream cheese jenama philadelphia atau tatura..kalo x letak cheese pon sedap :P

    [Reply]

  3. Nabilah Says:

    amal...terliur aku tgk...abes basah meja nih..huhu..buatla!!hurm...tu la,umah bujang kte ni takde oven~kak izah ade!

    [Reply]

  4. AmalAdhwa Says:

    @bea: ak da resipi ni...ko wat la plak :D

    [Reply]


  5. AmalAdhwa Says:

    hihi...cuba la...pastu da siap leh tunjuk kt sy plak~ :D

    [Reply]

  6. Teha C Says:

    Okay, kek tu nmpk sgt sedap. sgt mahu! (apa jenis ayat entah)

    [Reply]

  7. AmalAdhwa Says:

    @Teha C
    tidak mengapa jenis ayat apa2 pun..x amek markah pun :D
    hihi mak sy yang wat..kalo mahu boleh mintak kat dia atau cuba sendiri~~
    cuba sendiri la yg paling best skali~~

    [Reply]


  8. wah calon dokter pintar juga memasak, enak nih :) salam teman sejawat

    [Reply]

  9. Anonymous Says:

    Kek ni sangat mengiurkan.... dah lama cari tapi tak terbuat pun.....

    [Reply]

  10. Anonymous Says:

    Nak bakar suhu berapa ye dah berapa lama? Penting tu. Nanti angus pulak. Balas ye! >Anonymous<

    [Reply]

  11. Anonymous Says:

    Bila kek tu masukan kedlm loyang yang ada caramel tu; tak teenggelam ke adunan tu seblm masak. atau pun karamel tu kukus dulu. tlg balas ye.

    [Reply]

  12. AmalAdhwa Says:

    @Anonymous
    ‎1)hehe.kek ni memang seksi sangat...
    2)suhu 160-180 %c...bawah taruk dulang air..masa terpulang pada oven masing2....lepas bakar 1jam rajin2 la menyucuk..kalau lidi keluar bersih dah masak le kek tuu....
    3)adunan kek span tu ringan..x kan tenggelam..dan x payah kukus dulu karemelnye...

    haha..maaf lambat jawab, baru tnye mak saya..harap membantu :)

    [Reply]

  13. Anonymous Says:

    krim of tar tar tu macam mane? taktau -.- kalau tak letak takpe ke?

    [Reply]

  14. AmalAdhwa Says:

    hmm...bole google kalo nak tau camne...yg saya tau cam serbuk je..kat pasaraya ada jual..
    n mak sy kata, kalau x letak krim of tar2 x pe..ganti dengan lemon jus

    [Reply]

Post a Comment

  • About Me

    My Photo
    I'm a student from Padjadjaran University, Indonesia. Interested in art, j-pop/j-rock, cooking~~ and of course, EAT :D. I'm a future Doctor, InsyaAllah.. Amiiiin...

    Feel Free 2 Add :)

    your Curiosity

    I'm a YUI Lover

    Health Tip of The Day

    next please

  • ArtWoRks~~~

    Followers

    Labels

    TWP bloggers~

    CamPur2